Представяне на селата в община Генерал Тошево Към списъка

Село Красен

Село Красен е на 20км. от град Генерал Тошево. Селото е в район от Натура 2000 и се намира в съседство с язовир „Дрян” и защитените зони Росица – Лозница и Изворово-Краище.
Условия за културен, селски и екотуризъм туризъм:

  • Наличие на приветливи и добре обзаведени селски къщи – 10 самостоятелни стаи.
  • Етнографска сбирка
  • Комплексът на „Братя Алексиеви” ООД, разположен в живописна местност, с къща за гости – 5 самостоятелни стаи, механа, селскостопанска изложба на открито, стопански двор, конна база.
  • Битов ресторант във Филиповата кръчма /реставрирана през 2009г./, свързана с творчеството на бележития български писател Йордан Йовков.
  • Къмпинг с новопостроени дървено сглобяеми къщи – 20 места.
  • Фолклорни групи и битови атракции.

Културно-историческо наследство:

  • с. Красен е тясно свързано с живота и творчеството на бележития български писател Йордан Йовков, който е учителствал в селото, основал прогимназия – сега паметник на културата известна като „Йовковото училище”
  • Музейна сбирка „Йордан Йовков”

Село Кардам

Селото се намира на 5 км от българо-румънската граница. Разстоянието до град Генерал Тошево е около 8 км.
С. Кардам е в район от Натура 2000 и се намира в района на защитените зони и територии „Крайморска Добруджа” и „Кардам”.
Отлични условия за селски туризъм: наличие на приветливи и добре обзаведени селски къщи и стопански дворове; добре развити комуникации и инфраструктура.
В близост до Кардам се намира мястото, където е бил чифликът край границата, за които е писал писателят Йордан Йовков. В съседното село Йовково (кръстено на писателя) са погребани родителите на Йовков. В селската църква през 1909 г. поетесата Дора Габе сключва граждански брак.

Село Спасово

Село Спасово е на 28 км. от общинският център Генерал Тошево, на 20 км. от морският бряг и на 7 км. южно от границата с Румъния. С. Спасово е се намира в района на защитените зони и територии „Крайморска Добруджа” и „Бежаново”.
Забележителности:
Селището в района на с. Спасово е от най-ранно тракийско време – бронзовата епоха. В района на тракийската могила в западната част на селото са намерени монети от римско време (VI в.).
На 20 км от Спасово се намира Дуранкулашкото езеро, което е природен резерват и предлага уникални възможности за риболов, познавателен туризъм и отдих сред красотата на непокътнатата природа. Територията на езерото е естествен хабитат на множество защитени видове птици, което го прави привлекателна дестинация за любителите на орнитологията.

Село Василево

Село Василево е на 20 км. от Генерал Тошево и на 20 км. от морския бряг. С. Василево се намира в района на защитена зона „Крайморска Добруджа”. В непосредствена близост до селото се намира живописна гора, заобиколена от каменисти хълмове.
Отлични условия за селски туризъм: наличие на приветливи и добре обзаведени селски къщи и стопански дворове; добре развити комуникации и инфраструктура. На около 1,5 км. от днешните граници на Василево могат да се видят останки от римска крепост от 3-4 в., която по-късно е била използвана и от древните българи.

Село Преселенци

Село Преселенци е на 15 км. от Генерал Тошево и на 25 км. от морския бряг. Намира в района на защитена зона „Крайморска Добруджа”.
Край Преселенци е открита и една от немногобройните крепости от Първата българска държава. Официално е датирана от ІХ-Х в. При разкопки са намерени множество монети, накити, катарами, върхове на копия и стрели, керамични останки. Тук е открита и бронзова статуетка на Херакъл. Тази находка доказва, че живот по тия места е имало още през Римската епоха /І – ІV в. сл. Хр./.

Село Дъбовик

Мемориална експозиция “Дора Габе”, част от Исторически музей Генерал Тошево, се помещава в сградата на читалището в с. Дъбовик. Тя съдържа уникални лични вещи на голямата българска поетеса и множество фотографии. В близост до родната къща на Дора Габе се намира група вековни дъбове, обявени за защитена територия. В селото функционира и Добруджанска къща за гости.

Контакт:

Генерал Тошево 9500
ул. Васил Априлов № 22
телефон: +359889692049
web: www.museum-gt.com

email: muzei.gt@mail.bg